Jaká jste kuchařka?

Vstupujete do své kuchyně s úsměvem na rtech, nebo se musíte dlouho přemlouvat, abyste vůbec otevřeli její dveře? Vaříte večeře sláskou, nebo je přenecháváte nepříteli (a jejich přípravu taky)? Zavrhli jste jednou pro vždy myšlenku, že se naučíte uvařit svíčkovou, nebo vám nedělá problémy vyzkoušet něco nového? A hlavně – přemýšleli jste někdy o tom, proč na tom svařením jste tak, jak jste?

Stojíte o poodhalení některých temných stránek vaší kuchařské duše? Následující test vám pomůže. Vezměte si kruce tužku, papír a hrnek kávy, začínáme!

 

U každé otázky si poznamenejte písmeno odpovědi, která je nejbližší vašemu stylu vaření. Až projdete všech deset otázek, podle tabulky si spočítejte dosažené body.

  1. Je večer, čas přípravy večeře. Co uděláte ze všeho nejdřív?

    1. Zavoláte kamarádce, postěžujete si, popovídáte a k večeři si dáte párky, instantní polívku nebo chleba smáslem.

    2. Zavoláte mamince o radu, nejspíš vás stejně vyzve, abyste si kní došli pro kastrůlek sjídlem.

    3. Večeři jste naplánovali už den předem nebo nejpozději dnes dopoledne a nákup obstarali po cestě zpráce, takže si jen oblíknete zástěru a jdete na věc.

    4. Vzpomenete si na jeden ze svých oblíbených vyzkoušených receptů a ten zrealizujete. Koneckonců příslušné suroviny máte stále při ruce nebo vmrazáku.

 

  1. Podle čeho vaříte nejčastěji?

    1. Podle své ohmatané, letité a spolehlivé kuchařky.

    2. Podle nálady. Někdy na základě přání zbytku rodiny, někdy podle své chuti, někdy podle kuchařky a občas podle časopisu o vaření nebo internetu.

    3. Podle svých zápisků, které vám nadiktovala maminka nebo které jste si opsali zjejích zdrojů.

    4. Po paměti nebo znejroztodivnějších útržků sručně psanými recepty, které jste nasbírali po kamarádkách (a že jich je!).

 

  1. Jak často kupujete potraviny?

    1. Nenakupuji, dělá to za mne někdo jiný (a navíc mám přísun domácích surovin).

    2. Do obchodu jezdím o víkendu, kupuju na celý týden dopředu. Polovinu věcí uskladním vmrazáku a koupím také dost trvanlivých potravin, takže mám vyřešené vaření na celý týden.

    3. Do obchodu chodím 2-3x týdně, abych měla při ruce dostatek čerstvých potravin a pečiva. Některé věci ale ukládám na delší dobu do mrazáku, například maso, abych nemusela tak často křezníkovi.

    4. Vpodstatě každý den (po cestě zpráce). Doma skoro žádné zásoby nemám, takže musím koupit aspoň to, co je potřeba na večeři.

 

  1. Když vaříte podle nového receptu, očekáváte úspěch?

    1. Po pravdě řečeno ano, ale mám strach, že se něco vprůběhu přípravy pokazí.

    2. Ne. Vaření podle nového nevyzkoušeného receptu je čirý hazard se surovinami. Ještě nikdy se mi nepodařilo dosáhnout takového výsledku, jaký jsem očekávala nebo jaký byl na fotografii.

    3. Ano. Už podle receptu poznám, jestli se jídlo zněj dá uvařit nebo jestli se mě někdo pokouší mystifikovat. Recept jen letmo prohlédnu, nechám se jím inspirovat, ale postup, výběr a množství surovin si uspořádám podle sebe.

    4. Ano. Pokud to snad někdy vypadá, že se jídlo při vaření chová jinak, než by mělo, postup upravím podle potřeby a výsledek zachráním.

 

  1. Jak často zkoušíte nové věci?

    1. Pořád. Stálic na domácím jídelním lísku mám velmi málo. Vařím podle momentální nabídky sezónních surovin, ať už je to cokoli, a neváhám kvůli nim hledat recept nebo ho dokonce vymyslet.

    2. Výjimečně, jen když mi někdo důrazně doporučí svůj vyzkoušený, úžasný a jedinečný recept a důsledně mi popíše jeho přípravu vkuchyni.

    3. Docela často, ráda zkouším nové recepty od kamarádek a schutí vařím nevyzkoušené věci podle kuchařek a časopisů.

    4. Nikdy. Jsem ráda, že zvládám uvařit pár základních jídel a na další rozšiřování repertoáru nemám chuť ani čas.

 

  1. Co vás na novém receptu nejvíc láká kvyzkoušení?

    1. Suroviny

    2. Fotografie

    3. Zajímavý fígl vpostupu, který ještě neznám

    4. Snadnost postupu nebo doporučení kamarádky

 

  1. Dělíte se o svou kuchyň?

    1. Ochotně a kdykoli.

    2. Nerada, jen když není vyhnutí a někdo mě odstrčí od sporáku .

    3. Když za mě někdo uvaří, tak ano, jinak ji ale považuji za svoje království.

    4. To nepřipadá vúvahu.

 

  1. Právě jste položili základ dnešní večeře a hrnec teď trůní na vařiči. Co vám proběhne hlavou, než se jídlo dovaří?

    1. Voní to báječně, už se těším na výsledek.

    2. Večeře se vaří, jdu si chvíli něco přečíst.

    3. Snad to dobře dopadne.

    4. To jsem sama zvědavá, co ztoho bude.

 

  1. Dostanou se do vaší kuchyně neznámé a nevyzkoušené suroviny?

    1. Výjimečně si je sama koupím, ale potom většinou stejně nevím, co snimi

    2. Občas, když mi je někdo přinese kvyzkoušení.

    3. Nemají odkud.

    4. Ano, když mám náladu, ráda zkouším nové věci a vyhledávám si kvůli nim zajímavé recepty

 

  1. Co to znamená blanšírovat zeleninu?

    1. Nemám nejmenší tušení.

    2. Rychle ji uvařit vosolené vodě.

    3. Krátce ji povařit vosolené vodě, slít a propláchnout studenou vodou.

    4. Pomalu ji vařit vosolené vodě.

 

Bodovací tabulka

Otázka

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

A

1

2

1

1

3

3

0

2

2

0

B

0

3

2

0

1

0

2

3

1

2

C

3

0

3

3

2

2

1

1

0

3

D

2

1

0

2

0

1

3

0

3

1

 

Vyhodnocení

 

0-7 bodů

Nezoufejte nad svými nekuchařskými sklony, máme pro vás dobrou zprávu! Nic není předem ztraceno, také zvás může být skvělá a opěvovaná kuchařka. Postupujte od snadných věcí kesložitějším, poslouchejte rady známých, a ze všeho nejdřív se naučte upéct kuře a uvařit guláš (třeba právě podle Kuchařky pro dceru). Koukněte se u kamarádky na video sJamie Oliverem nebo Nigellou Lawson a dívejte se, jak vaří, pokud vás někdo může naladit správným směrem, tak jsou to oni!

 

8-15 bodů

Výborně! Pár kuchařských úspěchů už máte za sebou, tak proč hned myslet na to, co se vám kdy nepovedlo? Přestaňte pátrat po nových druzích instantních polévek a raději se přibližte kregálu sovocem a zeleninou, ty vás dokáží inspirovat mnohem lépe. Vezměte do ruky svoji oblíbenou kuchařku a zapátrejte, jak by se dala trocha zeleniny vpašovat do večeře, vaše kuchyně rázem dostane novou, lepší a jedlejší image. Časem se odhodlejte také kobjevování nových kousků masa a ryb, skoro vám závidíme, kolik chutných překvapení na vás ještě čeká!

 

16-23 bodů

Nechávat si mluvit do vaření opravdu nepotřebujete. Základní repertoár zvládáte na jedničku shvězdičkou a někdy už možná máte pocit, že vaření zavání nudou a povinností. Nebojte se proto experimentovat, jste tak zdatná kuchařka, že případný neúspěch snadno zamaskujete! Zkoušejte nové techniky, nové postupy, nové suroviny, překvapíte nejen sebe, ale jistě i někoho dalšího.

 

24-30 bodů

Jste báječná kuchařka, která přivede na svět vše, co si zamane. Pětichodový sváteční oběd není výjimkou. Klidně byste si zfleku mohla otevřít kuchařskou školu. Ale ruku na srdce – jak je na tom vaše dcera?