Víme, kde vám nejlépe načepují pivo!

Znalci i fandové pivního světa, zbystřete! Máme pro vás výsledky unikátní ankety, v níž se tentokrát nehodnotilo nejlepší pivo, ale například podniky, kde se o pivo umí nejlépe postarat, nebo významné osobnosti z oboru pivovarnictví. Anketu pořádal časopis Pivo, Bier & Ale (PBA), který spolu s odborníky hodnotil ty nejlepší z nejlepších. Posuďte sami!

 

Ocenění získali například manželé Tkadlecovi, kteří i v dobách krize našli odvahu otevřít pivovar v Úněticích nebo ředitel Pivovaru Vyškov za záchranu podniku, jemuž hrozilo uzavření. Hlavní cenu za nejlepší český hostinec si odnesli zástupci Zájezdního hostince Černokosteleckého pivováru a nejlepší atmosféru a kvalitu piva najdete v hospodě U Hrocha. Vítězové výročních cen se stali zakládajícími členy České pivovarské akademie, ta bude v příštích letech oceňovat největší osobnosti v oblasti pivovarnictví.

 

Kam se jde dnes večer? Přece na Strahov!

Předání cen probělo 31. ledna 2012 na slavnostním večeru v pražském Klášterním pivovaru Strahov a na této akci jsme rozhodně nesměly chybět! Atmosféra ceremoniálu byla sympatická, moderátorství se chopil sám vydavatel časopisu PBA, Pavel Borowiec, a zcela upřímně mu doporučujeme, aby tuto funkci příští rok nikomu nepředával. V sále bylo znát, že se většina účastníků dobře zná a navzájem si nominace i ceny přejí – alespoň soudě podle síly potlesku:-)

 

Po formální části nastala ta uvolněnější, na které nechyběla rozmanitá nabídka výborných piv, a to nejen těch strahovských. Nám nejvíce chutnal místní Tříkrálový pšeničný speciál (jsme holt ženský), jen se s ním musí trochu opatrně, neb patří k těm silnějším pivům. Ale zvládly jsme to. Setkání se zajímavými lidmi, příjemné popovídání a zejména dobrý pocit z toho, že se v naší zemi (pyšnící se titulem „pivní velmoc“) posouvají hranice posuzování kvality směrem k lepšímu – to jsou naše dojmy z celé akce. Každopádně se těšíme na další ročník!

 

 

Výsledky ankety

 

Tradiční český hostinecČernokostelecký pivovár (Kostelec nad Černými lesy)

(Hodnotí se atmosféra, kvalita i výběr piva, se stejným důrazem na kvalitu gastronomie.)

 

Česká hospoda U Hrocha (Praha)

(Hodnotí se atmosféra a kvalita piva.)

 

Pivní bar Zlý časy Nusle (Praha)

(Hodnotí se rozmanitost výběru piva z vyššího počtu kohoutů, kvalita piva a obsluhy. Nehodnotí se gastronomie.)

 

Pivní bar a restaurace Kulový blesk (Praha)

(Hodnotí se rozmanitost výběru piva z vyššího počtu kohoutů, kvalita piva a obsluhy se stejným důrazem na kvalitu kuchyně.)

 

Pivovarský hostinec (brewpub) Klášterní pivovar Strahov (Praha)

– s vlastním pivem, které se v jiných podnicích prodává pouze příležitostně nebo omezeně.

(Hodnotí se atmosféra, kvalita piva a obsluha.)

 

Pivovarská restauraceAntošův pivovar s krčmou (Slaný)

(Hodnotí se atmosféra, kvalita piva, gastronomie a obsluha, jde o podniky situované výhradně v pivovaru bez rozdílu velikosti výstavu.)

 

PivotékaPivkupectví (Praha-Nusle)

(Hodnotí se rozmanitost nabídky, péče o pivo, kvalita obsluhy.)

 

Pivovarská prodejna Pivovar Černá Hora

(Hodnotí se rozsah nabídky reklamních předmětů, péče o pivo, kvalita obsluhy.)

 

Pivovar s vlastním hotelem, hostincem a dalšími službami Chodovar Chodová Planá

(Hodnotí se, rozsah nabídky počínaje exkurzí, přes ubytování a možnost nejrůznějších aktivit a akcí spojených s pivní turistikou, také kvalita služeb a gastronomie.)

 

Mistr výčepní roku 2011 v hostinciBohouš Hanzík (U Jelínků Praha)

(Hodnotí se nejenom praktická dovednost a péče o pivo i výčepní zařízení, ale také schopnost komunikovat se zákazníky.)

 

Mistr výčepní roku 2011 v pivním baru

(Hodnotí se nejenom praktická dovednost a péče o pivo i výčepní zařízení, ale také schopnost komunikovat se zákazníky, znalosti a schopnost výběru piva na 4. nebo další pípy.)

 

Osobnost roku (pivovar výstavem do 1 000 hl)Martin, Maruška a Adam Matuška (Pivovar Matuška Broumy)

(Za čin roku z hlediska otevření, rekonstrukce, změny image nebo navýšení výstavu pivovaru s důrazem na kvalitu piva.)

 

Osobnost roku (pivovar s výstavem do 10 000 hl)Lucie a Štěpán Tkadlecovi (Únětický pivovar)

(Za čin roku z hlediska otevření, rekonstrukce, změny image nebo navýšení výstavu pivovaru s důrazem na kvalitu piva.)

 

Osobnost roku (nezávislé pivovary s výstavem do 400 000 hl)Miloš Hrabák (ředitel Pivovaru Vyškov)

(Za čin roku z hlediska otevření, rekonstrukce, změny image nebo navýšení výstavu pivovaru s důrazem na kvalitu piva.)

 

Osobnost roku (pivovar s výstavem nad 400 000 hl)Roman Havlík a Petr Menšík (Pivovar Svijany)

(Za čin roku z hlediska otevření, rekonstrukce, změny image nebo navýšení výstavu pivovaru s důrazem na kvalitu piva.)

 

Dlouholetý přínos pro české pivovarnictví

  • Pavel Jákl, publicista a historik
  • prof. Gabriela Basařová
  • Josef Tolar (sládek Budějovického Budvaru n.p. v letech 1985 až 2009)