Salát se šunkou jamón ibérico

Španělská kuchyně je plná osvěžujících a výtečných jídel; holt na to mají ideální podnebí. Na druhou stranu se pořád potýkají s velkými horky, takže potřebují do těla dostat něco lehkého a chladivého. Vzpomeňte si třeba na gazpacho nebo zeleninové, i ovocem vytuněné saláty. Základem těchto žaludek netížících jídel je především olivový olej, na který jsou Španělé patřičně hrdí. Zkuste si i vy připravit něco lehčího, po salátu s touto španělskou šunkou se budete cítit skvěle.

Postup
Očistěte všechny druhy salátu, pro které jste se rozhodli, a natrhejte je do mísy. Přihoďte cibulovou nať, pokrájená rajčata i zelí a kuličky hrášku. Kapary omyjte, rozmělněte a dejte zvlášť do hrnečku (s množstvím opatrně, jsou velmi slané), zakápněte je olejem, citronovou šťávou, pak je opepřete a osolte. Vše pečlivě smíchejte a podle potřeby dochuťte. Zálivku vlijte do salátu a jemně promíchejte. Nakonec přidejte plátky fantastického jamón ibérico.

 

Servírování
Salát se skvěle hodí do parných dní, podávejte ho na talíři nebo v malých miskách s kouskem opečené bagety.

 

 

Ke každému receptu Martina Škody je doporučena jedna píseň. Ke španělskému salátu se podle Martina hodí tato:

 

Sarah Jaffe ‒ Better Than Nothing

 

Chcete-li se dozvědět více o nové knize Škoda nevařit od mladého autora Martina Škody, přečtěte si náš článek.

 

Text a foto z kuchařky Škoda nevařit

Knihu vydává nakladatelství Smart Press