Dýňovo-čočková polévka

Říjen se v posledních letech stále více nese ve znamení dýní. Jejich úprava bývá velmi jednoduchá a výsledná chuť skvělá, takže neváhejte a vyzkoušejte tento osvědčený recept na polévku od Hanky Zemanové.

1. Omyjte dýni Hokkaido. Nemusíte ji loupat, jen vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kostky. Cibuli nakrájejte na větší kostky nebo půlměsíčky.

 

2. Omyjte červenou čočku a nechte ji okapat na cedníku.

 

3. Osmažte na oleji cibulku na mírném ohni (7–10 minut), občas ji promíchejte. Do osmahnuté cibulky přidejte koření, pak okapanou čočku a míchejte tak, aby se všechna čočka obalila olejem a kořením. Dle potřeby přilijte trošku oleje.

 

4. Nakonec přidejte na kostky nakrájenou dýni, vše promíchejte a zalijte vroucí vodou. Přiveďte k varu, přidejte bylinky a 20 minut vařte. Potom osolte a dovařte ještě 5–10 min. Zkuste, zda je dýně už úplně měkká, podle potřeby vařte o chvilku déle.

 

5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem a přeceďte přes jemné síto – tím odstraníte všechny tvrdší kousky z koření či větvičky z bylinek a polévka bude krásně jemná.

 

6. Servírujte s opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy, můžete přidat i smetanu nebo dýňový olej a popřípadě i 100 g blanšírovaného pórku – dejte ho do scezené polévky a 2 minutky nechte projít varem.

 

 

Varianta č. 1 s bylinkovo-kořenicí směsí:

  • 4 lžičky kořenicí směsi Sůl na grilování a kuře Sonnentor
  • hrstička čerstvého rozmarýnu a tymiánu

 

Varianta č. 2 s kořením:

  • 2 lžička mletého kmínu
  • 2 lžička sladké papriky
  • 1 lžička mletého zázvoru

 

Varianta č. 3 s čerstvými bylinkami:

  • 2 hrsti čerstvého tymiánu
  • 2 hrsti čerstvého rozmarýnu
  • 2 hrsti čerstvé dobromysli
  • 1 zeleninový bujón Würzl nebo jiný v biokvalitě
  • na závěr dochuťte česnekem a citronovou šťávou

 

Tipy

Na závěr je nejen dobré, ale i krásné ozdobit talíř troškou smetany nebo dýňovým olejem a posypat lehce opraženými dýňovými semínky. Pro milovníky ostrých chutí se k téhle polévce skvěle hodí chilli. Pokud vaříte jídlo i pro děti, pak zkuste avokádový chilli olej, kterým si polévku dochuťte až na talíři. Nebo přidejte do základu chilli papričky či koření.

 

Recept pochází z knihy BioAbecedář.

Vydalo: Nakladatelství Smart Press

Foto: Shutterstock