Tak trochu opomíjenou podzimní plodinou jsou u nás plody z růže neboli šípky. Ty přitom patří mezi jeden z největších zdrojů vitamínu C a mnoho dalších, včetně vápníku a rutinu. Mají blahodárné účinky na imunitu, ledvinová onemocnění a také na paradentózu. Většina z nás si šípky spojí především s čajem, ale dá se z nich připravit také víno, marmeláda nebo omáčky k masu. Šípky v tuzemsku rostou doslova na každém rohu. Proč se tedy ochuzovat o tak snadno dostupný zdroj vitamínů, který je navíc velmi chutný.
Šípkový čaj
Na 2 sklenice:
hrst sušených šípků
500 ml vody
2 cm celé skořice
1 hřebíček
2 lžičky medu
Šípky podrťte v hmoždíři, dejte je do konvice nebo termosky a zalijte vroucí vodou. Přidejte skořici a hřebíček a nechte vše 5 minut louhovat. Vyložte sítko gázou a šípkový čaj přes ni proceďte do sklenic. Doslaďte medem.
Šípkový sirup
Na 2 lahve (po 500 ml):
2 hrnky přírodního cukru
2 hrnky vody
3 hrnky čerstvých šípků (500 g)
1 citrón
Cukr a vodu smíchejte v kastrolu a nechte přejít varem. Šípky rozdrťte nebo rozemelte. Nasypte je do plastové či skleněné nádoby a zalijte cukrovým rozvarem. Na povrch naskládejte kolečka citronu a nechte do druhého dne louhovat.
Druhý den vyložte plátýnkem velké síto. Dejte ho nad hrnec nebo mísu a postupně přes něj proceďte tekutinu – šípky při tom vařečkou trochu propasírujte.
Lahve vypláchněte lihem nebo alkoholem. Pak do nich vlijte sirup a zazátkujte je. Uložte do lednice a sirup rychle spotřebujte. Můžete jej použít jako šťávu ředěnou s vodou nebo jím osladit čaj.
P.S.: Pokud chcete mít jistotu, že sirup vydrží déle, dejte lahve do hrnce s horkou vodou a při mírném bublání je 10 minut sterilujte.
Recepty pochází z kuchařky JEZTE ČESKY
Vyšlo v září 2012 v nakladatelství Smart Press
Autorky: Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.