Kdo maže, ten (na Silvestra) jede

Sotva jsme se přenesli přes úskalí vánočních příprav, už se k nám nezadržitelně řítí silvestrovské veselí. Pokud se chystáte oslavit příchod nového roku v kruhu rodinném, nebo s partou přátel v domácím prostředí, určitě si lámete hlavu, jaké připravíte pohoštění. Pro silvestrovské oslavy se jistě nejlépe hodí heslo „hodně, ale jednoduše“. A jestliže se nechcete opakovat, a jako každý rok nudit své blízké klasickými chlebíčky, neváhejte nahlédnout do našich tipů z kuchařky Chléb v hlavní roli, ze které jsme vybrali recepty na více či méně netradiční pomazánky.

Topinková pomazánka

Příprava: 20 minut

Pečení: 1 hodina

 

Pro 4 osoby:

4 velká rajčata

1 cibule

3 papriky

2 chilli papričky

8 stroužků česneku

100 ml olivového oleje

30 ml octa

35 g cukru

sůl a pepř

bazalka

200 g mozzarelly na ozdobu

chléb na opečení

 

1) Očištěnou zeleninu nakrájejte na drobno, přidejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř.

 

2) Směs vložte do pekáčku, promíchejte a dejte péct asi na hodinu do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte, dokud směs nezačne houstnout. Záleží na tom, jak šťavnatá máte rajčata, pokud směs neshoustne, pečte déle (klidně přidejte půl hodinu pečení navíc).

 

3) Běhempečení směs občas zamíchejte

 

4) Pomazánku podávejte s pečeným chlebem, mozarellou a bazalkou.

 

Tip: Topinková pomazánka jde v době sezóny sterilovat a je také výborná i jako základ omáček pro těstoviny a ke grilovaným masům. Směs můžete nakombinovat různě podle sezóny – třeba s lilkem nebo cuketou.

 

Pomazánka s pečeným česnekem

Příprava: 10 minut

Pečení: 1 hodina

 

Pro 4 osoby:

2 hlavičky česneku

300 g kozího sýra nebo lučiny

3 lžíce másla

Sůl

Pepř

3 vejce vařené na hniličko

opečený chléb

 

1) Celé hlavičky česneku zabalte do alobalu a pečte asi hodinu v troubě na 200 °C.

 

2) Pečený česnek poznáte, e je měkký, v konzistenci zlatavé pasty.

 

3) Máslo utřete se sýrem, solí a pepřem. Pečený česnek vymáčkněte ze slupek a přidejte k ušlehanému sýru.

 

4) Pomazánku můžete podávat s vařenými vajíčky na opečeném chlebu.

 

Tip: Česnek je dobré péct, když máte v troubě třeba masovou pečeni. Je to úsporné a maso pak krásně voní.

 

Lososová pomazánka

Příprava: 5 minut

 

Pro 4 osoby:

200 g žervé

100 g smetanového sýra

5 lžic smetany

 kůra z půlky limety

1 lžička šťávy z limety

150 g uzeného lososa

 1 svazek kopru

1 jarní cibulka

sůl

pepř

 

V míse utřete žervé, sýr a smetanu do hladka. Postupně přidávejte limetovou kůru, šťávu, sůl a pepř. Lososa, kopr, cibulku pokrájejte na jemno a přidejte k sýrové směsi.

 

 

Text a fotografie pocházejí z knihy Chléb v hlavní roli

Foto: Alena Hrbková

Vydalo nakladatelství Smart Press