Odhalte české grilovací zvyklosti a vyzkoušejte exotické recepty!

Podle výsledků ankety griluje drtivá většina Čechů (81 %) ze všeho nejraději doma na zahradě. Na chvostu oblíbenosti u českých domácností tak zůstalo tradiční opékání v přírodě (10 %), grilování na terase (6 %) nebo na balkóně (3 %). Většina respondentů (68 %) dává přednost grilování na dřevěném uhlí, zatímco jen pětina (21 %) preferuje klasické opékání na ohništi. 

A co Vy? Sedí na Vás výsledky ankety nebo jste na tom úplně jinak? Nebojíte se experimentovat? Vyzkoušejte některý z netradičních grilovacích receptů, které nadchnou Vás i Vaše známé! Hlasujte v anketě na www.kaufland.cz/grilovani a vyhrajte poukázku na nákup v Kauflandu.

 

Vepřový bok pečený v exotické salse

 

Ingredience pro 4 osoby:

1kg vepřového boku vcelku s kůží, voda, 4 bobkové listy, 3 ks badyánu, lžička římského kmínu, 2 skořice, chilli, stonek citrónové trávy nasekané nahrubo, sůl

 

Marináda: 50 ml sweet chilli omáčky, 2 lžičky římského mletého kmínu, sůl, 2 limetky, 1 pomeranč, třtinový cukr, olivový olej

 

Vepřový bok naporcujeme na hrubé kostky a společně s kořením uvaříme ve vodě doměkka, ale tak, aby maso drželo pohromadě. Všechny ingredience na marinádu smícháme a potíráme jí maso při grilování.

 

Kokosová rýže: 200 g rýže arborio, olej, 200 g červených fazolí vařených, 200 ml kokosového krému, vývar na podlití, čerstvý koriandr

 

Rýži arborio opečeme zvolna na oleji, zalijeme kokosovým krémem a vývarem. Za stálého míchání vaříme zvolna na skus, tekutinu doléváme dle potřeby a osolíme. Na závěr vmícháme fazole a přidáme trhaný koriandr.

 

 

Pražská uzená kýta pečená v pomerančové omáčce

 

Ingredience pro 4 osoby:

600 g pražské šunky s tukem a kůží vcelku, šťáva ze dvou pomerančů, 100 g lesního medu, 4 ks drceného hřebíčku, sůl, pár lžic černého piva, 1 ks drceného badyánu

Šunku naporcujeme, kůži nařežeme a zvolna grilujeme. Ostatní ingredience společně dobře rozmícháme a potíráme jimi šunku při grilování.

 

Mandlová omáčka: 60 g másla, 1 šalotka, 30 g hladké mouky, 1/2 l mléka, sůl, bílý pepř, 120 g jemně mletých nebo drcených mandlí

Rozpustíme máslo, dosklovata na něm osmahneme najemno nakrájenou šalotku, krátce zarestujeme hladkou mouku a za stálého míchání zalijeme mlékem.Přivedeme k varu. Za průběžného míchání pozvolna vaříme 15 minut. Ochutíme. Na závěr vmícháme nasucho orestované mandle.

Vhodná příloha bramborové krokety nebo bramborový knedlík.

 

Mleté hovězí s mozzarelou, rajčaty a ančovičkou s opečenou ciabattou

 

Ingredience pro 4 osoby:

500 g mletého hovězího masa, 1 ks červené cibule, hrst sekané plocholisté petržele, hrst sekaných bylinek – oregano, tymián, bazalka, šalvěj, 80 g strouhaného parmazánu, 100 ml bílého vína, 3 žloutky, sůl, olivový olej, 2 ks mozzarelly, 2 ks rajčat, 20 g ančoviček

Mleté maso promícháme s jemně sekanou cibulí, bylinkami, strouhaným parmazánem, bílým vínem, solí, žloutky a olivovým olejem. Tvarujeme karbanátky a pečeme na grilu dozlatova. Na závěr zapečeme krájenými rajčaty bez dužiny, trhanou mozzarellou a ančovičkami.

 

Ciabatty: 2 ks ciabatty, olivový olej, bazalka

Ciabattu potřeme olivovým olejem s bazalkou a upečeme na grilu do křupava.

 

Grilujte, hlasujte v anketě „Tak griluje Česko“ a vyhrajte!

Více na http://www.kaufland.cz/grilovani