Grilování po česku a recept na netradiční hovězí steak

V posledních letech se grilování stalo jednou z nejoblíbenějších letních víkendových činností Čechů. Ugrilovat si steak, klobásy či zeleninu tak patří k příjemnému odpočinku. Podle výsledků ankety Češi v drtivé většině nejraději grilují maso (69 %), za kterým s výrazným odstupem následují klobásy (10 %), ryby (8 %), špekáčky (6 %), které spíše opékají u ohníčku, dále sýry (4 %) a na posledním místě zelenina (3 %).

Také jste dostali chuť na pořádný steak? Pokud ano, zkuste neobyčejný grilovací recept a dopřejte svým chuťovým pohárkům nevšední zážitek! Odpovídejte ve velké anketě „Tak griluje Česko“ a vyhrajte jednu z třiceti nákupních poukázek do prodejen Kaufland! Více na http://www.kaufland.cz/grilovani

 

Hovězí steak s karamelizovaným česnekem a šalotkou ve vinné redukci na křupavé topince

Ingredience:

(4 porce)

  • 4 ks hovězího steaku à 200 g
  • olivový olej
  • tymián, mořská sůl
  • máslo

 

Postup: Hovězí steak potřeme olejem, přidáme snítku tymiánu a pečeme na grilu nejprve prudce. Zatáhneme ze všech stran a pak zvolna dopečeme na požadovaný stupeň propečení. Na závěr osolíme a potřeme máslem.

 

Karamelizovaný česnek a šalotka:

  • 12 stroužků česneku
  • 12 ks menší šalotky
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarýn
  • cukr, sůl
  • červené víno, vinný ocet

 

Postup: Celou šalotku, stroužky česneku a pár snítek rozmarýnu opečeme dozlatova na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté zalijeme vínem a zvolna redukujeme na medovou konzistenci. Dochutíme solí, cukrem a vinným octem.

Podáváme na topince z chleba opečené nasucho nebo s bílým pečivem.