Piškotová roláda s něžnými květy

Piškotovou roládu si úplně zřetelně vybavuji, ač je to vzpomínka z poloviny minulého století. Maminka ji dělala tlustou jako peřinu. V ještě teplé roládě se rozpouštěla černorybízová marmeláda a kapala mi na nedočkavé prstíky. Možná tato delikatesa roste vzpomínkovým romantismem do monumentálních rozměrů, dnes už z těch pár vajec takhle vysoké těsto neudělám. Recept nicméně pokládám za geniálně jednoduchý a vstřícný k různým náplním. 

Recept je z knihy Květinová kuchařka – jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení, vydalo nakladatelství Smart Press

Zapněte troubu na 200 °C a nechte předehřívat.

Vejce ušlehejte s cukrem a s kakaem do pěny a opatrně vmíchejte mouku.

Vyložte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj těsto a lehce rozhrňte, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník.

Pečte zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné.

Budoucí roládu vytáhněte z trouby, jakmile bude na povrchu lehce růžová. Při delším pečení ztvrdne a špatně se roluje.

Teplou placku zarolujte i s pečicím papírem, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

 

Šlehačku lehce oslaďte a vyšlehejte do tuha. Když se ale rozhodnete vynechat cukr, lépe vynikne subtilní chuť fialek.

Rozmotejte korpus, potřete jej šlehačkou a rovnoměrně posypte většinou fialek. Něco si odložte na ozdobu. Opětovně srolujte a nechte vychladnout v lednici. Před podáváním ozdobte zbylými květy, případně posypte moučkovým cukrem.

 

Na obrázku použita violka vonná a květ kulturní třešně

 

Tipy a triky:

Příště použijte červené primule, okvětní plátky výrazné růže svraskalé, zajímavě zbarvené květy plamenky latnaté, křehké květy pupalky, snítky chrpových květů.

Můžete vynechat kakao. Při použití chuťově mdlejších květů přidejte do šlehačky vanilkový extrakt, vodu z pomerančových nebo jiných květů. Ani přeliv z červeného ovoce tomuto moučníku rozhodně neuškodí.