Tipy na kuřecí polévku

Soup Of Red Lentils And Vegetables

S příchodem podzimu a nástupem chladnějších dnů se postupně začíná měnit i náš jídelníček. Mnohem častěji máme chuť na teplé pokrmy, zejména pak na husté a vydatné polévky. Vařená zelenina s poctivým kuřecím vývarem nebo kuřecím masem to je pokrm, který dodá tělu energii, vlákninu, vitamíny a minerály, a tak mnohdy postačuje i jako hlavní chod. Drůbežářský závod Klatovy představuje několik tipů na podzimní polévky s kuřecím masem, které stojí zato ochutnat a připravit své rodině nebo přátelům.

Creamy Soup Pureed Mushrooms And Chicken

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:

300 g kuřecích prsou DZ Klatovy nakrájených na tenké nudličky, 500 ml kuřecího vývaru, 300 ml kokosového krému, 100 g hub na plátky (nejlépe se hodí chuťově výraznější druhy hub, například asijská shiitake), 1 velká chilli paprička, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžička třtinového cukru, 2 ks citronové trávy.

Postup přípravy:

Do hrnce nalijte kuřecí vývar, kokosový krém, přidejte na krátké špalíčky nakrájenou citronovou trávu, na kolečka nakrájenou chilli papričku a přiveďte k varu. Nechte vařit asi 3 minuty, přidejte na plátky nakrájená kuřecí prsa, na plátky nakrájené houby a nechte vařit, dokud maso nezměkne. Přidejte 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky, lžičku třtinového cukru a po chvilce servírujte.

Pikantní kuřecí polévka s čočkou

Ingredience:

1,3 l kuřecího vývaru, 100 g uvařeného kuřete DZ Klatovy nakrájeného na kostičky, 200 g červené čočky, 200 g rajčat, 1 lžička římského kmínu a 1 lžička koriandrových semínek rozdrcených a nasucho opražených, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky kari koření, sůl, pepř, hrst sekaného čerstvého koriandru na ozdobu.

Postup přípravy:

V hrnci rozpalte olej a krátce osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, kmín, semínka koriandru a kari a promíchejte s osmaženou cibulkou. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Poté přidejte čočku, rajčata nakrájená na kostičky, kostičky kuřecího masa a nechte 12 minut povařit. Nakonec ozdobte čerstvým koriandrem.

Polévka po italsku s kuřecími knedlíčky


Ingredience na knedlíčky:

180 g   mletého kuřecího masa, 2 plátky toustového chleba na přípravu strouhanky, 3 lžíce parmazánu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané pažitky, 1 velké vejce, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce másla.

 Ingredience na polévku:

2 lžíce panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1¼ litru kuřecího vývaru, 1 větší mrkev, ½ menšího celeru, hrst domácích nudlí nebo kupovaných polévkových těstovin, hrst baby špenátu, 3 lžíce strouhaného parmazánu, čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu.    

 Postup přípravy knedlíčků:

Namleté kuřecí maso smíchejte se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem, pažitkou a vejcem. Osolte a opepřete a vytvarujte menší knedlíčky. Na mírném ohni rozehřejte v pánvi máslo a knedlíčky ze všech stran asi 3 minuty opékejte, poté odložte na talíř.

Postup přípravy polévky:

Přímo v hrnci krátce osmahněte na oleji kostičky celeru, proužky mrkve a plátky česneku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak do polévky vhoďte těstoviny a pár minut povařte. Asi
3 minuty před koncem vaření přidejte kuřecí knedlíčky. Odstavte, přimíchejte baby špenát
a parmazán. Podle chuti dosolte a opepřete. Jezte posypané čerstvou bazalkou nebo petrželkou a nastrouhaným parmazánem.