Jak se čerstvé mořské ryby dostávají na váš talíř?

4_2_full

Slovo čerstvost je v potravinářském průmyslu velmi často používané. Otázkou zůstává, jak dlouho je čerstvé skutečně čerstvé. Jak je možné, že zákazníkovi v Česku, ve Středozemí, jsou nabídnuty čerstvé mořské ryby? Odpověď je vcelku jednoduchá. Rychlost, s jakou se ryba či jiný mořský živočich dostane na talíř, je dána pracovitostí rybářů, efektivností systému spolupráce s nimi a kvalitní logistikou.

A jak to tedy celé probíhá? Každé ráno nakupují nákupčí ryby a plody moře pro své klienty z Evropy v přibližně 30 přístavech po celém francouzském pobřeží. Už od 4 hodiny ranní čekají, až přijedou malé rybářské lodě se svými úlovky. Poté přibližně mezi 5 a 6 hodinou začíná aukce na rybím trhu a startuje prodej. Nákup v přístavech je skutečně velmi rychlý, vše je řízeno počítačově. Mezi 7 až 8 hodinou ranní jsou ryby již zcela vyprodané. Nakoupené se balí do polystyrenových boxů s ledem, aby měly požadovanou přepravní teplotu a tím si udržely čerstvost. Některé ryby se rovnou na místě filetují, podle požadavků klientů. I ty jsou stále uchovávány v chlazených prostorech a v boxech s ledem. Zhruba v 10 hodin dopoledne přijíždějí první chladící přepravní auta. Logistika je dokonale propracována, vše je kvůli časové tísni perfektně sehrané. Když jsou ryby naložené, vyrážejí do hlavních prodejních míst, především však na vyhlášený trh Rungis v Paříži, kam dorazí během večera a v noci. Z francouzského trhu Rungis je zboží dováženo i do pražské rybárny SEEFISH z Gourmet pasáže v Dlouhé, která garantuje prodej čerstvých ryb do 48 hodin od výlovu.

Logistika a celkově systém od výlovu po dovoz k nám do rybárny je již tak propracován, že jsme skutečně schopni dopravit rybu do naší rybárny SEEFISH od druhého dne od vylovení. Tyto ryby jsou té nejlepší možné kvality, protože jsou divoce žijící, plující ve volné vodě s proudy, lovené z malých rybářských lodí na udici nebo do sítě. Anebo jsou chované na ekofarmách za dodržování přísných podmínek pro chov ryb, jsou živeny výhradě potravou z mořských živočichů a rostlinnou stravou bez genetické modifikace s přídavky vitamínů a minerálů,“ vysvětluje Petr Hromádka, odborník na gastronomii a vedoucí rybárny.

Vyhlášený francouzský trh Rungis – oficiálně Marche International de Rungis je největším trhem na světě a nachází se na předměstí Paříže. Pavilon ryb je zde něco jako centrum či základna, kam se dováží nespočet druhů ryb a mořských plodů z řady francouzských přístavišť. „Z pařížského trhu pochází většina našeho sortimentu, dovážíme například skotského lososa Label Rouge, krevety a ústřice Fine de Claire a Gillardeau, či Dorádu královskou. Tresku a další plody moře nám dováží se Severního moře v Německu,“ uvádí Lukáš Krix, spolumajitel rybárny SEEFISH.

Díky velkému zájmu po kvalitních čerstvých rybách spustila rybárna SEEFISH i zcela novou službu Delivery service, tedy rozvoz čerstvých ryb až do domu. Zákazník si může rybu objednat přes nový e-shop a domluvit si čas dovozu.

Samozřejmostí této nové služby je výběr doplňkových ingrediencí, které k přípravě pokrmu patří. Pokud si bude zákazník přát, rybu mu také předpřipraví – vyčistí, nafiletují, ochutí či poradí se zpracováním. Rybárna SEEFISH díky svým bohatým zkušenostem v oboru garantuje naprostou čerstvost svých ryb a jako jedna z mála si dovoz ryb zajišťuje sama a je schopna je dodat “přímo na talíř” už do druhého dne od výlovu. Už nemusíte jezdit za čerstvými rybami či mořskými plody jen k moři, tento komfort lze už získat i v Česku.

Více informací naleznete zde.

  • Kristýna

    Dneska už vám až domů dovezou snad úplně všechno 😀 Ach ta lenivost dnešní doby, zajít někam do obchodu, už i to je pro některé z nás moc! Ale musím říct že o dovozu fakt čerstvých mořských plodů až do domu jsem doposud neslyšela, je to docela originální. Až se někdy s kamarády zase pustíme do výroby sushi, tak seefish rozvoz surovin zkusím. Je pro mě fakt fascinující, s jakou rychlostí je možné rybky z moře dostat o minimálně tisíc kilometrů dál. Když se řekne čerstvé, nenapadlo by mě že to opravdu může být až tak moc čerstvé:) díky za zajímavý článek!