Soutěž Svatební dort roku nabírá na velikosti, v porotě zasedne i šéf německých cukrářů a vítězům předá zkušenosti nejlepší britská „dortařka“

(1. června 2013) Soutěž pro všechny cukrářské nadšence Svatební dort roku 2014 ve svém druhém ročníku nabídne rozšíření o několik nových kategorií, zajímavé workshopy, on-line soutěže pro veřejnost, ale i zajímavé hosty. Chce tak naplnit hlavní cíl projektu, kterým je zvýšení konkurenceschopnosti českých cukrářů a edukace laické i odborné veřejnosti. Vítězové všech pěti kategorií se tak budou moci těšit z kurzu od Zoë Clark – držitelky britského titulu Best Wedding Cake Design 2012. Své umění na finálovém klání pak předvede jako jeden z členů poroty prezident německé asociace kuchařů a cukrářů a úspěšný autor cukrářských knih Robert Oppender.

„Zájem o první ročník mě upřímně překvapil. Stejně jako soutěžící a hlasující si myslím, že vytváření hezkých a chutných svatebních dortů bychom měli věnovat větší úsilí. Jako organizátoři soutěže jsme také nechtěli ustrnout a rozšířili jsme prakticky vše,“ říká ředitelka projektu a majitelka svatební agentury Unique Wedding Soňa Solařová.

 

Již od začátku července do konce října mají soutěžící možnost zasílat své přihlášky do všech soutěžních kategorií – Svatební dort roku 2014 (hlavní soutěžní kategorie), Svatební design dortu, Svatební sada cupcakes, Modelace květin a Juniorská svatební sladkost. Samotné finálové kolo, které proběhne v lednu příštího roku v hotelu InterContinental Prague, bude prošpikováno novinkami jak z oblasti surovin, tak pomůcek a v neposlední řadě z oblasti technik. Workshopy povede např. Hana Rawlings (autorka knihy Sladký design), Marc Le Breton (cukrář cukrárny Saint Tropez), Roman Sejval (lektor Bukashool), Julia Alexovičová (mistryně v modelaci cukrových květin) a zmíněný Robert Oppender. „Přesun akce do pražského InterContinentalu považuji za velký kvalitativní posun, protože se zde nemusíme dělit o pozornost s jinou akcí a práce všech soutěžících zde perfektně vyniknou,“ dodala Soňa Solařová. Pro ty, kteří si netroufnou prezentovat svou práci osobně, jsou na www.svatebnidortroku.cz připraveny on-line foto soutěže o zajímavé ceny.

 

Postu předsedy poroty se znovu ujal trojnásobný Nejlepší cukrář ČR Lukáš Skála. K novým odborným konzultantům druhého ročníku se připojila Julia Alexovičová z pražského TopCake Studia. K úpravám pravidel soutěže došlo také po konzultacích s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, která se stala partnerem soutěže. „Cukrářské řemeslo má v ČR silnou tradici, na kterou jsme jen trochu zapomněli. Je správné oprášit toto umění a prezentovat cukrářskou práci širší veřejnosti Věřím v cíle tohoto projektu a kvituji Juniorskou kategorii, protože kde jinde začít než u mládeže,“ komentoval projekt Miroslav Kubec, prezident AKC ČR. Hlavním partnerem druhého ročníku je společnost zabývající se cukrářským sortimentem FIALA-PRAHA. V porotě budou i letos zastoupeny reprezentanti různých cukrářských oblastí.

 

Podpůrné informace:

 

Robert Oppender – Jeden z nejkreativnějších a nejúspěšnějších současných cukrářů.

  • Několik let byl Hlavním cukrářem s Eckartem Witzigmannem v restauraci Aubergine v Mnichově, šéf cukrářem v v mezinárodních hotelech jako Palace Gstaad, Kowloon Shangri-la v Hong Kongu a Park Hilton Munich.
  • Vítězem několika zlatých medailí mezinárodních kulinářských výstav.(1988-1990) člen hongkongského národního týmu kuchařů jako séf cukrář
  • (1992) Založení školy dekoru a cukrářské umění Roberta Oppenedera.
  • (1995) Autor knihy „Einfach Schokolade – Jednoduše čokoláda“, publikované autorem.
  • (1997) Publikace měsíčníku „Sweet art – Sladké umění“.
  • (2000/2004) Zakladatel a organizátor akce „Cukrářská olympiáda“
  • (2002) Publikace knihy Desser Art
  • (2005) člen představenstva Německého svazu kuchařů „(VKD) a předseda německého kulinářské výboru.
  • (2006), člen WACS kulinářského výboru.
  • (2008 – 2012) předseda WACS kulinářské soutěžního výboru.
  • (2009) viceprezident Německého svazu kuchařů „(VKD).
  • (2010) Prezident Německého svazu kuchařů „(VKD).

 

Zoë Clark – Zoë začala svou kariéru jako cukrářka a nyní má za sebou více než pět let zkušeností z vysoce prestižních restaurací jak v Austrálii tak Velké Británii. Zoë vždy měla vášeň pro pečení a zdobení dortů. Poté co si v roce 2005 vytvořila vlastní svatební dort, rozhodla se, přeměnit vášeň v profesi. V roce 2006 se Zoë přestěhovala do Londýna, kde měla možnost pracovat s předními britskými dortovým designéry. Inspirovalo ji to ke zřízení vlastního podniku, kde nyní navrhuje a vytváří svatební a slavnostní dorty.

 

Zoë je autorkou několika knih:

  • Chic & Unique Celebration Cakes: 30 fresh new designs to brighten every special occasion (Chic & jedinečné slavnostní dorty: 30 svěžích designů k oživení zvláštních příležitostí) 2011
  • Cake Decorating at Home (Domácí dekorování dortů) 2010
  • Bake me I’m Yours… Cupcake Love (Upeč mě, jsem jen tvůj… cupcake lásky) 2010